dilluns, 2 de juny del 2014

LOLA TRILLO. MARIA ANNA JOSEPA PIGNATELLI I D’AYMERICH




Hola, sóc la Lola Trillo i he aportat al “Projecte 1714”, un text sobre la vida d’una dona que formava part de la noblesa. També he fet un dibuix amb aquarel·la.
Els objectius de fer aquest projecte eren tenir més coneixements sobre la vida en el 1714 i compartir els aprenentatges propis amb la resta de companys. Jo m’he decidit per aquesta aportació perquè volia tenir més coneixements sobre les dones de 1714 i vaig pensar que la millor forma seria documentar-me sobre una dona concreta d’aquella època.
El text presenta la figura de Maria Josepa Pignatelli i d’Aymerich. L’he fet consultant les diferents pàgines webs que pots trobar a la biografia del meu treball. Després d’aquest treball de documentació vaig realitzar el text incorporant els meus coneixements previs. El dibuix l’he fet a partir d’una imatge de Maria Josepa Pignatelli d’Aymerich.   

M’ha agradat molt fer aquest treball perquè cada alumne de la classe ha fet un producte diferent com aportació personal a la feina de grup. He aprés noves coses sobre aquella època que he trobat molt interessants.


MARIA ANNA JOSEPA PIGNATELLI I D’AYMERICH



Maria Anna Josepa Pignatelli va néixer a Alcúdia el 26 de Juliol de 1689. Era filla de Domingo de Pignatelli, marquès de Sant Vicenç, que va establir-se a Barcelona a mitjans del segle XVII. 
El príncep Antoni Florià de Liechtenstein, preceptor de Carles, i el seu nebot, Miquel Joan de Liechtenstein, (tercer comte d'Althann), es van refugiar al convent de Sant Pere de Puelles, allí coincidiren amb els nobles austriacistes barcelonins, entre ells els germans Pignatelli.
Althann i M. Anna Josepa es van conèixer i al cap de poc, es van enamorar. L'any 1709 se celebrà  el casament del comte alemany amb la Pignatelli.
L'any 1711, quan morí el germà de l'arxiduc (Josep), aquest va haver d'assumir el tron austríac i l'Imperi. En el decurs de la seva partença l'acompanyaren els Liechtenstein i tots aquells que formaven part de l'entorn més proper del futur emperador Carles VI. A Viena, els Althann i els Pignatelli continuaren gaudint del favoritisme imperial.
Maria Anna Josepa Pignatelli es va exiliar a Viena, on es va convertir en una de les protegides de l’arxiduc Carles, nomenat emperador.
La mort del comte (Miquel Joan de Liechtenstein) al 1722, va ser molt sentida per l'emperador. Alguns creuen que l'expressió que va fer públicament l’emperador, fan possible l'existència d'una presumpta relació homosexual entre tots dos.
Per altra part, la vídua d'Althann, després de la pèrdua del seu marit, mantingué la confiança de l'emperador i fins i tot la relació es reforçà, per la qual cosa hi van haver tot tipus de rumors. Aquesta relació li va donar un cert poder que va utilitzar per ajudar un gran nombre d’exiliats catalans i el seu palau de La Favorita es va convertir en un dels llocs de referència de l’alta cultura a Viena.
Quan l'emperador es va morir el 1740, Maria Anna Josepa Pignatelli va perdre prestigi social, però va refer la seva vida amb Pietro Metastasio, escriptor i compositor. Sembla que la comtessa d'Althann s'hi va casar, en secret, encara que, oficialment no vivien junts, ja que la cantant d'òpera Marianna Bulgarelli (La Romanina), antiga amiga i mecenes de Metastasio, no aprovava la relació i retreia públicament a l'artista que l'hagués abandonada per la comtessa.  
Maria Anna Josepa Pignatelli va morir l’1 de Maig de 1755.


BIBLIOGRAFIA:

GABANCHO, Patrícia. Les dones al 1714. Editorial: Columna. Barcelona 2014.

WEBGRAFIA:
www.dbd.cat
www.googleimagenes.com


www.sapiens.cat





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada