QUÈ EN SAPS DE LA GUERRA DE SUCCESSIÓ ?


Posa a prova els teus coneixements sobre la Guerra de Successió amb aquest qüestionari. 
El va publicar el diari ARA, l'11 de setembre del 2013.



1. Qui era el conseller en cap de Barcelona el dia de la caiguda de la ciutat?

A. Rafael de Casanova.
B. Antoni de Villarroel.
C. Manuel Desvalls.

2. Acaba la dita: “Quan el mal ve d’Almansa...

A. ... no hi ha esperança”.
B. ... a tots alcança”.
C. ... ve la recança”.

3. Quin any va caure Mallorca?

A. 1714
B. 1713
C. 1715

4. Quants anys va estar el cap del general Moragues dins d’una gàbia?

A. 22 anys.
B. 15 anys.
C. 12 anys.

5. Quin producte exportava Catalunya en grans quantitats, sobretot a Anglaterra?

A. Cotó.
B. Aiguardent.
C. Barrets.

6. On va néixer Felip V?

A. A Versalles.
B. A Madrid.
C. A Toledo.

7. Quin any es va signar el Tractat d’Utrecht?

A. El 1715.
B. El 1714.
C. El 1713.

8. Qui eren els dos catalans que van signar el pacte de Gènova?

A. Domènec Perera i Antoni de Peguera.
B. Ramon Fradera i Antoni Morera.
C. Maties Riera i Antoni Padrera.

9. A Viena hi ha un sarcòfag amb un baix relleu de Barcelona. Qui hi està enterrat?

A. El mariscal Guido von Starhemberg.
B. El secretari d’estat Ramon de Vilana-Perles.
C. La reina Elisabet Cristina de Brunsvic.

10. Quin nom reben els habitants de Xàtiva arran de la destrucció de la vila pels borbònics?

A. Deportats
B. Socarrats.
C. Agenollats.

11. Quin dia va capitular la fortalesa de Cardona?

A. El 8 d’octubre del 1714.
B. El 18 de setembre del 1714.
C. El 28 de setembre del 1714.

12. Quin és el títol de la primera òpera estrenada a Barcelona, el 1708?

A. El più bel nome.
B. Adriano in Siria.
C. L’Olimpiade.

13. Quina ciutat va ser lloc de concentració de botiflers fugitius de Barcelona al tram final de la guerra?

A. Igualada.
B. Mataró.
C. Vilafranca del Penedès.

14. Com es deia la milícia ciutadana que hi havia en diverses ciutats catalanes amb finalitats defensives?

A. Coronela.
B. Generala.
C. Milícia gremial.

15. Quin país va ser el principal aliat de Catalunya, a part d’Àustria?

A. França.
B. Rússia.
C.      Anglaterra.

16. Per quin barri de la ciutat de Barcelona van entrar les tropes borbòniques en el seu atac final?

A. Pel Born.
B. Pel Raval.
C. Per la Barceloneta.

17. En quina ciutat catalana es va casar Felip V amb Maria Lluïsa de Savoia?

A. A Girona.
B. A Figueres.
C. A Ripoll.

18. Com es deia l’òrgan de govern de la ciutat de Barcelona?

A. Consell de Cent.
B. Ajuntament.
C. Junta Municipal.

19. Entre quins baluards van accedir les tropes borbòniques a Barcelona?

A. Entre Llevant i Migdia.
B. Entre Sant Pere i Jonqueres.
C. Entre Santa Clara i Portal Nou.

20. Quin mètode feien servir els catalans per a l’elecció de càrrecs públics?

A. Insaculació.
B. Eleccions democràtiques.
C. Designació reial.

21. Quina va ser l’última victòria militar catalana de la guerra?

A. La batalla de Cardona.
B. La batalla de Talamanca.
C. La batalla d’Almenar.

22. Quantes vegades van conquerir els austriacistes la ciutat de Madrid?

A. Cap.
B. Una.
C. Dues.

23. Qui era el general Joan Baptista Basset?

A. Un general valencià que va servir la causa austriacista.
B. Un general borbònic d’origen valencià.
C. Un general mallorquí a les ordres d’Anglaterra.

24. Quin territori dels Països catalans va quedar en mans angleses pel Tractat d’Utrecht?

A. Perpinyà.
B. Mallorca.
C. Menorca.

25. Quin instrument feien sonar els fusellers de muntanya per comunicar-se?

A. Un corn marí.
B. Una trompeta.
C. Un tambor.

26. Quina bandera va agafar un protagonisme bàsic durant el setge?

A. La de santa Cecília.
B. La de santa Amèlia.
C. La de santa Eulàlia.

27. De quin color eren les banderes que simbolitzaven la resistència a ultrança?

A. Verdes.
B. Negres.
C. Blanques.

28. Qui era el comandant militar de la defensa de Barcelona?

A. El general Antoni de Villarroel.
B. El general Josep Moragues.
C. El coronel Pau de Thoar.

29. Quina fortalesa va fer construir Felip V per dominar la ciutat de Barcelona després de la guerra?

A. El castell de Montjuïc.
B. La Ciutadella.
C. La torre del rei Martí.

30. Quin nom rebien les forces militars irregulars catalanes?

A. Manelets.
B. Miquelets.
C. Josepets.

31. D’on eren molts dels artillers que van participar en la defensa de Barcelona?

A. De Mallorca.
B. De Tarragona.
C. De la mateixa Barcelona.

32. Com es deia el diari més fervorosament austriacista que es va imprimir durant la guerra?

A. Gazeta de Barcelona.
B. Diari de Catalunya.
C. Crònica del Principat.

33. On es va produir la pitjor massacre durant la caiguda de Lleida el 1707?

A. Al castell de Gardeny.
B. Al convent del Roser.
C. A la Seu Vella.

34. Qui era el militar borbònic que finalment va aconseguir sotmetre Barcelona?

A. James Fitz-James, duc de Berwick.
B. Restaino Cantelmo-Stuart, duc de Popoli.
C. El mateix Felip V.

35. Quin va ser el lloc de destinació de la majoria dels exiliats catalans després de la guerra?

A. Roma.
B. Viena.
C. Londres.

36. Quin nom tenia el decret borbònic que va liquidar les constitucions catalanes?

A. Decret de Nova Planta.
B. Decret d’Igualtat d’Espanya.
C. Decret de Dret de Conquesta.

37. Quin montblanquí refugiat a Viena va escriure la principal obra històrica sobre la guerra?

A. Francesc de Castellví.
B. Ricard de Rosanes.
C. Joan de Cabrera.

38. De quin color eren els uniformes dels soldats francesos de Felip V?

A. Roig.
B. Blanc.
C. Negre.

39. Quin barri va ser creat per acollir els refugiats del Born després que les seves cases fossin enrunades?

A. La Barceloneta.
B. Pedralbes.
C. El Poble-sec.

40. Quants soldats borbònics formaven el setge de la ciutat de Barcelona?

A. 15.000 homes.
B. 35.000 homes.
C. 55.000 homes.

41. Quin nom va rebre la ciutat que Carles, emperador d’Àustria va fundar a l’actual Sèrbia amb refugiats catalans?

A. Nova Barcelona.
B. Nova Girona.
C. Nova Cardona.








  










 SOLUCIONARI



1
A
2
B
3
C
4
C
5
B
6
A
7
C
8
A
9
C
10
B
11
B
12
A
13
B
14
A
15
C
16
A
17
B
18
A
19
C
20
A
21
B
22
C
23
A
24
C
25
A
26
C
27
B
28
A
29
B
30
B
31
A
32
A
33
B
34
A
35
B
36
A
37
A
38
B
39
A
40
B
41
A































Cap comentari:

Publica un comentari