dijous, 12 de juny del 2014

RUBEN BURGEN. EL BANDOLERISME A LA CATALUNYA MODERNA

  
Hola, sóc el Ruben i aquesta és la meva aportació al projecte...

 

 

 

 

EL BANDOLERISME 

A LA CATALUNYA MODERNA

El bandolerisme s’estén a l’actuació de lladres de camí i bandits, però també les guerres privades legals entre bàndols protagonitzades per senyors feudals, ciutats i monestirs. Entre 1580 i 1640 la lluita de bàndols es va generalitzar a tot Catalunya amb l’enfrontament entre els “nyerros” i els “cadells” .
 La rivalitat entre aquests dos claus nobles del Pirineu , es va estendre arreu del principat i es va convertir gairebé en una guerra civil soterrada.
Hi havia dos tipus:
- Els senyors bandolers: Lluites i rivalitats entre senyors feudals, ciutats i monestirs.
-Lladres de camí ral:  Robatoris , segrestos i assassinats.

Els bandolers sovint s’ajuntaven en quadrilles de més o menys 20 homes per fer les seves accions.
El tema del bandolerisme ha tret l’atenció dels historiadors des del segle XIX , en plena renaixençA , quan es volia veure en aquests personatges a uns veritables líders de la llibertat enfront del poder castellà. En el segle XX els estudis més significatius va realitzar-los Joan Reglà i les aportacions més recents les trobem a les obres de Núria Sales i Xavier Torres.
Com en molts indrets del mediterrani Catalunya, quan va decaure l’impuls econòmic medieval en favor de l’eix atlàntic, va esclatar el fenomen del bandolerisme que es perllongaria al llarg dels segles XVI i XVII.

Amb una base popular i aristocràtica, el bandolerisme té els seus orígens en la crisi de la baixa edat mitjana, tot i que el temps de la seva màxima intensitat el trobem entre 1540-1640 per iniciar la seva declinació en la segona meitat del segle XVII.
L’etapa de plenitud del fenomen s’hauria de situar en les primeres dècades del segle XVII, moment en el que van aparèixer bandolers com Rocaguinarda o Serrallonga.
Un fenomen de tan llarga durada com el bandolerisme no pot tenir explicacions úniques. Les seves causes són complexes i no es troben en un motiu aïllat, sinó en un conjunt de factors que van actuar de manera irracional.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada